In The Guardian van 24 januari 2013 wordt aandacht besteed aan dalende criminaliteitscijfers (sinds 2008!) in het Verenigd Koninkrijk. Ook in ondermeer New York en Nederland doet zich dezelfde trend voor.
Het grappige van deze berichten is dat deskundigen zich het hoofd breken over waar deze daling in de cijfers vandaan komt. Er zijn een aantal zaken waar veel tijd en geld in gestoken wordt (bijvoorbeeld meer blauw op straat, vereenvoudigen van aangifte doen (wat juist tot hogere cijfers zou moeten leiden). En we bevinden ons in een tijd van economische neergang.
Niet echt redenen om een dalende trend te verklaren. Men komt uiteindelijk tot een prachtige theorie over smartphones, maar is dat alles? Kennelijk hebben niet alleen politie en justitie soms last van tunnelvisie…
Maar nu eerst de theorie van de smartphone:
Smartphones als criminaliteitsbestrijding?
The Guardian schrijft over het idee dat de toename van het gebruik van smartphones wel eens iets te maken kan hebben met de daling van de criminaliteitscijfers. Als reden wordt gegeven dat voor jongeren deze apparaten een onmisbaar deel van hun sociale leven zijn geworden.
Inmiddels heeft 86% van de Nederlandse jongeren zo’n apparaat waarmee de noodzaak elkaar fysiek te ontmoeten is weggenomen. Door online media weten jongeren van elkaar waar ze zijn en wat ze aan het doen zijn. Hierdoor ontstaat geen groepsgedrag en wordt er dus ook niks gesloopt.
Paar vragen
Na het lezen van het artikel blijven en paar vragen over:
De hele theorie richt zich op jeugdcriminaliteit. Betekent dit dan dat alleen de jeugdcriminaliteit afneemt? Daar wordt geen antwoord op gegeven.
Toegenomen pakkans
Een tweede, heel belangrijk element wordt in deze theorie over het hoofd gezien: de toegenomen pakkans. Al heel lang is bekend dat de pakkans van hele grote invloed is op het besluit van een crimineel wel of niet een misdaad te plegen. Immers, als je gepakt wordt eindig je in de cel en is alle moeite voor niks geweest.
Er zijn een aantal redenen om aan te nemen dat de afgelopen jaren de pakkans substantieel is toegenomen.
Winkels, banken, winkelcentra en pompstations zijn vol gehangen met camera’s die beelden van steeds hogere digitale kwaliteit leveren. Dit, in combinatie met de social media brengt een nieuw type schandaaljournalistiek met zich mee: de zich anoniem wanende, misdragende mens die voor paal wordt gezet op het internet. Of dit nou in het verkeer, in een winkel of tijdens het uitgaan gebeurd: de pakkans is vele malen groter geworden dan een paar jaar geleden.
De ouderwetse sociale controle en -verontwaardiging is de afgelopen jaren gemoderniseerd en effectiever geworden.
De verhoogde pakkans in openbare gelegenheden verklaart ook het toenemend aantal inbraken in woningen en woningovervallen. Hier is de pakkans tegenwoordig lager dan bij het plegen van een overval op een pompstation. De daders zullen uit dezelfde groepen komen, maar hebben hun werkterrein verlegd.
Nieuwe technieken
Een ander aspect is dat politie en justitie in toenemende mate gebruik maken van nieuwe technieken om misdaad in kaart te brengen. Alhoewel hier nog veel over gediscussieerd wordt en wetgeving achterloopt worden deze nieuwe opsporingstechnieken al veel toegepast.
Denk hierbij aan nieuwe technieken als de inzet van onbemande vliegtuigen (drones) en kentekenregistratie langs autowegen. En wat Google en Facebook kunnen met het verzamelen van gebruikersgegevens, dat kunnen de opsporingsdiensten ook.
Filmende getuige
En als laatste: de filmende getuige. Daarmee zijn we weer terug bij de smartphone. De ingebouwde camera heeft al vaker gediend voor filmisch bewijs van misdaden, die dan al gauw op internet verschijnen. Dus de jongere en zijn smartphone…. het is niet het hele verhaal maar hoort er wel bij!
Externe links:
Klik hier voor het artikel uit de Guardian van 24 januari 2013.
Verdeling naar afkomst onder jongeren, over de hele linie dalen de cijfers.
Nederlandse moslims met reisplannen naar Syrië worden op het internet door de opsporingsdiensten getraceerd.
Hoeveel camera’s zijn er eigenlijk in Nederland? 200.000 camera’s houden u in de gaten.
Het boevenpakje is te koop.