U bent hier: Home // Verhalen, Zeilverhalen // Wedstrijdzeilen in de storm

Wedstrijdzeilen in de storm

Start van een Dart 18 rave in zwaar weer

Start van een Dart 18 race in zwaar weer

Catamaranzeilen voor de kust van Den Haag

In de week voorafgaand aan het Klasse Evenement wezen de weersvoorspellingen al op een zwaar weer weekend bij de Haagsche. Na een heftig Nederlands Kampioenschap vorig jaar bij de HKZV herhaalde de geschiedenis zich dit keer met het Klasse Evenement bij de Haagsche, waarbij 15 boten aan de start verschenen.

Zaterdag zijn we gestart met de eerste van drie wedstrijden, na uitstel door de harde wind.  Het grootste deel van het veld lette niet goed op, miste het begin van de startprocedure en verslikte zich in de tegenstroom. Mirian en Guido waren de trotse koplopers die als eersten terug waren bij de benedenboei. Helaas brak hier een bridle af waardoor zij verder uitgeschakeld waren.

Gelegenheidsduo Bas Leyen / Willem van Putten zeilde sterk naar voren en wist uiteindelijk het eerste eentje te bemachtigen in een kopgroep van 5, verder bestaande uit Dick en Rosemarie, Ruud en Nicolette, Karel en Annet en Angela en Reinout.

De tweede start ging een stuk beter en Bas & Willem gingen er in de harde wind en hoge golven als de brandweer vandoor, op de hielen gezeten door Angela en Reinout. Ergens in deze race begaf een hangband van de boot van Willem het, Bas viel overboord en na een briljante solo-reddingsactie van Willem kon dit team haar race vervolgen om uiteindelijk binnen te komen op een toch nog zeer verdienstelijke zesde plek. Aangezien het onder deze omstandigheden lastig zeilen is met een kromme joystick en zonder hangband moest ook deze equippe de wedstrijd verder verlaten.

In de derde race trokken Angela en Reinout hun succesformule van de dag, laag, hard en naar de wal, door wat resulteerde in een tweede eentje. Samen met het eerste vijfje was dit net genoeg om de eerste dag af te sluiten aan de kop van het klassement, gevolgd door Dick en Rosemarie (7 punten), Karel en Annet (9), Nicolette en Ruud (11) en, als beste zeiler van de HKZV, Marcel Hillen.

Zondag was het door harde windstoten en hoge zee helaas niet mogelijk te starten, waardoor het evenement op zaterdag beslist is.

Copyright © 2012-2024 .
Contact De Vier Pennen.